Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Stackens bilvårdsforum


Tråden handlar om : Tips om polermaskiner




Bevaka denna tråden. D?får du ett epost, när nya inlägg görs.

Postad 2004-04-26 20:44:20Larsa GLT, Göteborg
Medlem p?Stacken sedan 2003-10-09
Läst 7663 gånger 
För att få fram den perfekta lystern i en billack så blir arbetet så mycket enklare med en polermaskin. Stora frågan är: Vilken maskin behöver jag till min lack?

Svaret år inte helt enkelt, då det finns flera "typer" av maskiner ute på marknaden: Roterande, oscillerande och excenterslip.

Man får helt enkelt bedömma skicket på sin lack innan man bestämmer vilken maskin man ska använda.

ROTERANDE MASKIN
Denna maskin ser ut som en "vinkelslip" men snurrar med ett lägre varvtal. Denna maskin är till för att köra rubbing på lacken, ta bort oxider och repor. Den bygger upp stor värme mot lacken och det är lätt att bränna sönder lacken.

I mars 2003 köpte jag min röda 850 årsmodell 92. Lacken var väldigt oxiderad och fanns vissa repor. Utan den roterande maskinen skulle det vara mycket svårt att göra något åt lacken.

Priset för en vanlig roterande maskin är 3500 och mer, en maskin avsedd för proffs. Det är mycket lätt att göra mer skada än nytta med maskinen.
http://www.lahega.se/Bilder/rap180.jpg

OSCILLERANDE MASKIN
Den här maskinen har funktionen att den roterar och "vibrerar" i sidled samtidigt. Det gör att maskinen är mycket snäll mot lacken. Med denna maskin kör man ett polish/vaxpolish med för att "jämna" till glansen. Maskinen tar bort de polerrosor som uppkommer med den roterande maskinen. Dessutom lägger man på vax med den. Blir en mycket jämn fördelning av vaxet med den här maskinen.

Jag köpte Rustas maskin med dubbla rondeller som funkade bra till polering:
http://www.rusta.se/images/products/31951025_l.jpg

Hos Biltema och Rusta säljs de enkla oscillerande maskiner för några hundralappar. Dessa maskiner är lite svaga för rubbing men funkar för en lack i bra kondition tillsammans med ett polish. Den tredje länken nedanför visar hur en sån ser ut.

2 proffsmodeller:
http://www.lahega.se/Bilder/cyclo.jpg
http://www.lahega.se/Bilder/festool2.jpg

Vanlig enklare typ 110W
http://www.rusta.se/images/products/31951027_l.jpg

EXCENTERSLIP
Det här är en typ av slipmaskin man slipar trä med. Den är en typ av oscillerande maskin och verkar fungera bra med till polering. Men jag använder inte den eftersom jag har en oscillerande maskin avsedd för polering.

experimenterade med den här maskinen på min 850 och den funkade bra till poleringen men den oscillerande maskinen känns bättre att polera med. Strök ut vax med den innan jag skaffade en oscillerande maskin.

http://www.rusta.se/images/products/31201017_l.jpg

Det som gäller för maskinerna är:
Roterande - Oxiderad repig gammal lack med Rubbing
Oscillerande - Lack i bra kondition med små tvättrepor. Till vaxning
Excenterslip - som den oscillerande.


Detta inlägget har redigerats 2004-05-08 13:17:37



Postad 2004-05-12 04:46:32di,
Medlem p?Stacken sedan 2004-05-12
Läst 7467 gånger 
är maskinen från rusta nåt att ha eller ska man satsa på "hör hand" istället..


Postad 2004-05-13 21:00:40CRV,
Medlem p?Stacken sedan 2003-03-20
Läst 7372 gånger 
Rustas är utmärkt för finare polering/vaxning för amatörer (tillförlitligheten kan bli ett problem vid daglig användning enligt forumdeltagares erfarenheter).
Sök på proflex - det är i princip samma maskin.




För att skriva krävs att man är inloggad.



Stacken är inte ansvarig för eventuella felaktigheter i innehållet i inläggen och förbehåller sig rätten att ta bort eller redigera en text vars innehåll betraktas som oseriöst eller olämpligt.
Olämpligt innehåll kan t.ex. vara pornografiska införanden, annonser med rasistiska eller liknande inslag av stötande karaktär.
Annonser vars innehåll är olagligt på något sätt kommer också att raderas.
Stacken tar inte ansvar för information som framförs i forumet, och kan inte hållas ansvarig för eventuella felaktigheter och följder därav.

Moderator för forumet är : David






Sök i bilvårdsguiderna







© Stacken 1997 - 2014